A terápiás kutyák előnyei az iskolában


A terápiás kutyák csökkenthetik a tanulók stresszét, szorongását és javíthatják a tanulási teljesítményt, a közösségi jelenlét komfortérzetét. Egy nemrégiben készült Tanulmány kiemelte a terápiás kutyákkal dolgozó gyermekek fokozott tanulási motivációját, ami jobb eredményeket
eredményezhet. A terápiás kutyákkal való munkát tanulási és beilleszkedési nehézségekkel élő gyermekek támogatására is ajánlják. Megfigyelések szerint csökkent a szorongás, felszabadultak lettek a tanulók, ami javította a tanulási eredményeiket, például növelte az olvasási és írási szintet. Motiválhatóbbak lettek. Fokozódott a kapcsolatépítési hajlam, javult a bizalom a társaikkal és a tanárokkal szemben is. Ez segítette a tanulókat abban, hogy megtanulták, hogyan fejezzék ki érzéseiket és ez által megbízhatóbb kapcsolatokat alakítsanak ki. Az ismert előnyöket összegezve több iskola döntött úgy, hogy alkalmazza a terápiás kutya programokat.


A programok alkalmazásának higiéniai előírásairól, jogi feltételeiről és az oktatási programról is olvashatnak Pammer Stella Füge a katedrán című könyvében.

Az emberi-állati kötelék


Nézzük, mi történhet pszichológiai szempontból a terápiás kutyákat használó emberekkel? Az emberi-állati kötés pozitív módon befolyásolhatja az embereket és az állatokat. A kutatások azt mutatják, hogy a terápiás kutyák jelenléte csökkentik a stresszt (kortizolszint) és fokozhatják a kötődési reakciókat. Cél az ember társadalmi, kognitív és érzelmi működésének javítása. A terápiás kutyák tulajdonosuk irányítása alatt figyelnek az emberekre és környezetükre. Segítséggel nyugalomra ösztönözhető az egyén, hogy szépen beszéljen a kutyával, hogy megtanítsa az érzékeny, finom érintést, simogatást.
A kutatások alapján leszűrhető, hogy a terápiás kutyák traumatikus eseményekre adott válaszai csökkenthetik a depresszió, a poszttraumás stressz okozta rendellenességeket és a szorongás tüneteit is.
A terápiás kutyák előnyei


Állat asszisztált terápia:

  • Segíti az empátia fejlődését és az interperszonális kommunikációs készségek kialakulását, fejlődését.

  • Elősegítik az egyén társadalmi beilleszkedését az által, hogy a nyugalmat sugárzó eb jelenlétében az ember lelkileg felszabadul, gyorsabban teremt kapcsolatokat.

  • Javítják az egyén azon képességeit, hogy felvegyék az emberi 
    kapcsolatokhoz nélkülözhetetlen társadalmi útmutatásokat, ezáltal támogatja a morális értékrend kialakulását.

Vélemények a könyvről:

A hosszú távú memóriához, a kapcsolódó érzelmeken keresztül

Nem csitulnak az iskolaválasztás körüli harcok – olvasom a kommenteket. Mi, anyák valahogy úgy vagyunk kódolva, hogy gyermekünk születésétől kezdve, fejlődésük minden pillanatát észleljük, követjük. Jól is van ez így, csak akkor keletkezik zavar a rendszerben, ha túlzott jelentőséget tanúsítunk, egy – egy eseménynek, vagy teljesítménynek. Így gyermekünk érték ítéletének kialakulását zavarjuk meg, valamint magunk is érzelmi válságba kerülhetünk az értékelt eredmény láttán. Számtalan levelet kaptam, amelyben ki – ki, temperamentumának megfelelően dühösen vagy kétségbe esve tette fel ugyan azt a kérdést: Milyen felnőtt lesz a gyerekből és mit tehetek ezért?
 

Legfontosabb, hogy a szülő figyelje gyermeke növekedését, érdeklődését, amely utat mutat, mi az, ami tényleg fontos számára, és mi az, amit csak azért szeretne, mert az osztálytársa is azt a sportot vagy zenét, vagy táncot tanulja, matematikai szakkörön vesz részt. Folytathatnám a felsorolást, de inkább egy tanáccsal szolgálok: Ne próbáljunk mindent megvalósítani!
Ne iskolát válasszunk, ha nem tanító nénit és lehetőség szerint ismerjük meg a tanítási módszereit.
Alkalmazzon minél több, a gyerekek minősítése nélküli játékot. Építse be a felfedezéses tanulás lehetőségét, a rácsodálkozás élményét használja ki a tanórákon, amely alapja a fantáziának, az alkotásnak is.


„Akármilyen régen is történt velünk egy esemény, ha intenzív érzelmek kapcsolódtak hozzá – legyen az akár tragikus vagy örömteli esemény – arra életünk végéig vissza fogunk tudni emlékezni. Ezzel szemben akár csak egy tegnapi eseményre sem emlékszünk, ha az érzelmileg teljesen semleges volt” - tanítja dr Freund Tamás agykutató.
 

Az érzelmek képesek elindítani az agyi hullámtevékenységet, ezáltal befolyásolják a tanulás hatékonyságát. A tanulás nem tantárgyhoz kötött, tehát nem tantárgyi probléma, ellenben módszertani probléma, a stabilan rögzíteni tudás hiánya. Még van idő, gondoljátok át újból a lehetőségeket és úgy válasszatok iskolát, hogy a játék és a mozgás ne hiányozzon a gyerekek napirendjéből. Az alternatív lehetőségekről tájékozódjatok és az iskolával egyeztetve illesszétek be a gyerekek órarendjébe, A képzett terápiás kutyákkal vezetett állatasszisztált órákat a honlapunk.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now